KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   

 

KAFİAD Kafkas İş Dünyası Değerlendirme Toplantılarından altıncısını İstanbul'da gerçekleştirdi.
 

Kafkas İş Adamları Derneği (KAFİAD), Kafkas İş Dünyası Değerlendirme Toplantılarından altıncısını 15 Mart 2015 tarihinde Brıdge Restaurant'da gerçekleştirdi.

 


Toplantıya Cengiz Gül, Atay Ceyişakar, Nevzat Seyok, Orhan Turan, Servet Öztürk, Mehmet Soyupak, Necdet Kaplan, Ali Kılıç, Doğan Özden, Raif Balkaroğlu, Osman Güdü, Ömer Susran Hunca, Kamil Şirinel, Erdal Köse, Osman Özen, Fikri Özenç, Ulvi Özcan, Alican Yıldırım, Ekrem Kap, Zuhal Kap, Setenay Şen Azgıt, Kerem Özdemir, Korcan Atabay, Nart Bozkurt, Kaplan Atçı, Naim Sabancıoğlu, Sezai Babakuş, Handan Demiröz, Günay Güneş, Yusuf Kamil Taymaz ve Cumhur Bal katıldılar.
 

Saat 19.30 da başlayan yemekli toplantının sunumunu ve moderatörlüğünü T24 internet gazetesi ekonomi yazarı Vedat Özdan yaptı. Vedat bey “2015 YILININ SİYASİ VE EKONOMİK GERÇEKLERİ” başlıklı sunumunu 9 tespit altında değerlendirdi.
 

Tepit 1
Sanayi Devrimi'nden sonra küresel sanayi üretiminde lider ülke İngiltere’idi. 1890 yılında liderlik ABD’ye, 2010 yılında da Çin’e geçti.
 

Tespit 2
Son on yılda dünyada orta sınıfının net borcu arttı.
Son beş yıldır reel ücretler neredeyse hiç artmadı.
Batı’da yaşlı nüfus çok önemli bir sorun haline geldi.
Dünya ekonomisinin hızlı büyüyememesinin önemli bir nedeni gelir ve servet dağılımındaki eşitsizlik.
Artan işsizlik küresel siyasal iklimi daha sert ve acımasız hale getirebilir.
 

Tespit 3
Dünya ekonomisi büyüdükçe sorunlar azalmıyor.
 

Tespit 4
Petrol ve doğal gaz gibi hayati derecede önemli zengin doğal kaynaklara, gelişmiş altyapıya, uluslararası onca şirkete, 420 milyar dolar rezerve, nükleer güce, zengin beşeri sermaye altyapısına, ABD hegemonyasına karşı pratik ve tarihi tecrübesine rağmen Rusya, Batı yaptırımları ve finans

dünyasının yeni silahları karşısında çaresiz kaldı.
 

Tespit 5
2008 krizine rağmen Bretton Woods sisteminin özü değişmedi. Yani, halen ABD doları "kilit para" muamelesi görüyor, emtialar dolar cinsinden fiyatlanıyor ve fiyatlanmaya devam edecek; ABD’nin dış ticaret açığı artıp dünya ekonomisi büyüme trendine girince, artan para talebini karşılamak için Fed dolar basacak.
 

Tespit 6
Hangi merkez bankasının ne yaptığının ve ne zaman ne yapacağının belli olmadığı bir sürece girdik.
 

Tespit 7
ABD ve İngiltere ekonomileri 2008 krizinin yaralarını sardı. Japonya’da ve AB Para Bölgesi’nin birçok ülkesinde sorunlar devam ediyor.
 

Tespit 8
Türkiye'nin imaj değil, içerik sorunu vardır.
IMF tahminine göre 2019 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi sıralamasında bir değişme olmayacak. AKP iktidarının hayali 2023 hedeflerine ulaşmak mümkün değil.
İşsizlikte hedeflenen yüzde 9.5 oranının çok üzerinde çift haneli düzeylere çıkacak.
Yıllık enflasyonda yüzde 6.3 hedefi imkansız görünüyor.
Reel kesimin 183 milyar dolar döviz açığı ve ülkenin kısa vadeli finansman açığı büyük bir risk.
 

Tespit 9
Türkiye için siyasi risk çok önemli hale geldi.
 

Soru şu: Türkiye yolunu demokrasi, özgürlükler, sivilleşme ve yerellikten yana mı kuracak, yoksa otoriterleşme, kutuplaşma ve merkezileşmeden yana mı?
 

Ne yapmalı ?
Türkiye’nin kurumsal kalitesini artırmak, yolsuzluktan arınmak, yargı bağımsızlığını sağlamak, kuvvetler ayrılığını tesis etmek, özgürlükçü ve tahammüllü bir demokrasi kültürü geliştirmek, Kürt sorununu çözmek, dış politikada ülke çıkarlarına uygun bir rotaya dönmek, hızlanma arefesinde olan kaliteli beşeri sermaye kaçışını önleyici söylem ve eylemlerle büyümek ve işsizlik sorununa çare üretmek gerekiyor.
 

Vedat Bey'in ilgi ile izlenen sunumu soru cevap ve katılımcıların katkıları ile devam etti. Saat 23.00 de son bulan toplantıdan katılımcılar memnun bir şekilde ayrıldılar.
 

KAFİAD

 

 

 

 


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

Vedat Özdan

 

 

 

 

 
  Paylaş      
 

KAFİAD