KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
Mari El, Türkiye ve Rusya’nın yeni ticaret köprüsü mü?


Rusya’ya bağlı Mari El Cumhuriyeti’nin hükümet ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan bir heyet Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulundu. Heyete başkanlık eden Mari El Ekonomi Bakan Yardımcısı Margarita Lejnina, temaslar ve Mari El-Türkiye’nin işbirliği potansiyelini RS FM’e anlattı.

Mari El Ekonomi Bakan Yardımcısı Margarita Lejnina’nın başkanlık ettiği heyet, Ankara ve İstanbul ziyaretleri sırasında bazı sanayi bölgelerini ziyaret ederek yürütülen çalışmalar konusunda bilgi edindi, Türk işadamlarıyla bir araya geldi ve gelecekte oluşturulması beklenen yeni işbirliği köprüleri için bağlantılar kurdu.


17 Nisan günü İstanbul TOBB Plaza’da, Mari El heyeti ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyelerini bir araya getiren toplantıyı, RS FM yerinde izledi. Mari El’in yatırım potansiyeli ve olası işbirliği alanları konusunda sunumların yapıldığı toplantının ardından RS FM’in sorularını yanıtlayan Mari El Ekonomi Bakan Yardımcısı Margarita Lejnina, Mari El hükumetinin, Türkiye ziyaretiyle ilgili beklentilerini anlattı.
 

“TÜRKİYE TEMASLARIMIZ ŞİMDİDEN SONUÇ VERDİ”
Mari El hükumetinin, bölgeye yeni yatırımcıların çekilmesine çok önem verdiğini belirten Lejnina, heyetin Türkiye’de kurduğu temaslar sonucu gelinen noktayı şu sözlerle anlattı:
 

“Heyetimizin ziyaret amacı, Mari El Cumhuriyeti’nin tanıtılması, yatırımlara ne denli elverişli olduğunun anlatılması ve Mari El ile Türkiye’nin verimli bir işbirliği yürütebileceği alanların gösterilmesiydi. Bu bağlamda temaslarımız üç gündür sürüyor. Aramızda karşılıklı bir ilgi söz konusu. Bu nedenle görüşmelerimiz şimdiden sonuç vermeye başladı. Geriye yalnızca bazı nüansları netleştirmek kaldı.”
 

“İNOVATİF ŞİRKETLER KİLİT ROL OYNAYABİLİR”
İstanbul TOBB Plaza’da düzenlenen toplantı sırasında, Mari El ile Türkiye için gelecekte işbirliği zemini oluşturabilecek somut sektörlerden bahseden Margarita Lejnina, üniversiteler altında oluşturulan küçük inovatif şirketlerin de işbirliğine verim sağlayabileceğini söyledi. Bu şirketlerin Mari El-Türkiye işbirliği için önemini, Lejnina şöyle anlattı:
 

“Rekabetin böylesine yoğun olduğu bu dönemde herhangi bir bölgenin kalkınması, yalnızca inovatif üretim sayesinde mümkün olabilir. Bu nedenle, üniversitelerin çatısı altında gelişen inovatif işletmeler ve deneysel üretimler, iki taraf için de ilgi çekici. Mari El’de iki devlet üniversitesi altında böyle küçük inovatif şirketler kuruldu. Bu şirketler temel olarak enerji, biyoloji, kimya ve optik alanında çalışıyorlar. Yürüttükleri çok ilginç projeler ve patentini aldıkları ürünler var. Bu şirketlere Türk iş dünyasının da ilgi gösterdiğini görüyoruz. Gelecekte bu şirketlerle doğrudan görüşmeler yapılacağını düşünüyorum.”
 

“ALIŞVERİŞİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Mari El Ekonomi Bakan Yardımcısı Margarita Lejnina, Mari El Cumhuriyeti-Türkiye ilişkilerinin bugünkü durumu konusunda da değerlendirmede bulundu:
 

“Mari El ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ne yazık ki pek gelişmiş değil. Şu anda yalnızca gıda, dokumacılık ve ayakkabı sektörlerinde bir alışverişimiz söz konusu. Bu alışverişin artırılmasını istiyoruz. Ankara ve İstanbul’daki görüşmelerimize, işbirliği yapmak isteyeceğimiz alanlarda çalışan Türk şirketlerinin temsilcileri de katıldı. İleri de doğrudan görüşmeler için Mari El’e de geleceklerini düşünüyorum. Özellikle metalürji ve suni deri üretimi konusunda çok yönlü işbirliği yapmak isteyecek şirketler ilgimizi çekiyor.
 

Aslında Türk şirketleriyle işbirliği yapma konusunda deneyimli sayılırız. ‘Teklas’ ile başarılı bir işbirliği yürütüyoruz. Mari El’e ilk olarak 2011’de gelen ‘Teklas’, 2012 yılında ise bölgemizde üretime başladı. Otomobil için yedek parçalar üreten bu Türk firması, bölgemizde projelerini gittikçe genişletiyor. Şu anda Japon firması Mitsubishi ile Mari El’de ortak bir proje gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar.”
 

 

KAYNAK : http://www.rsfmradio.com/2014_04_18/Mari-El-Turkiye-ve-Rusya-nin-yeni-ticaret-koprusu-mu/
 

 
  Paylaş      
 

KAFİAD uğur mumcu'nun sokaği 20-5 g.o.p. ankara  Tel : + 90(312) 447 49 70 Fax : + 90(312) 446 99 12