KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   

 

 

Bilgilerini Ayn’lerle paylaşacaklar



AC Başı Kumpıl Murat Çerkes müzik aletleri ustası, Adıge Cumhuriyeti onursal sanatçısı, ‘Çerkes Kemençesi (Şıçepşıne) Atlası’ isimli kitabın yazarı Ğuçe Zamudin ile biraraya geldi. Bu görüşmeye vesile olan şey ise Ğuçe Zamudin ve filoloji bilimdalında profesör doktor Vunerıko Raye’nin Japonyaya gidecek olmasıydı.

Japonyada yaşayan Ayn ulusu ile Çerkesler arasında benzer pek çok şey var. On günlük gezilerinde bu benzerliklerin daha ayrıntılı incelemek ve sahip oldukları tecrübeleri paylaşmak amacındalar.

2016 yılında Japonyada bulunan Hokaido Devlet Üniversitesinden filoloji blimdalında Prof. Dr. Yitsudzi Tangiku ve müzikolog Çika Tangiku Adıge Devlet Üniversitesine gelmişlerdi.

Konukların geliş amacı internette gördükleri Ğuçe Zamudinin yaptığı şıkepşıneyi incelemekti. Daha sonra açığa çıktığına göre Japonyada yaşayan Ayn ulusunun tonkori adındaki müzik aleti şıçepşıneye çok benziyor.

Bunun yanısıra iki ulusun benzer pek çok yönünü de belirttiler.

Japonyada yaşıyor olmalarına rağmen bu halkın kendine mahsus bir dili var ve ülkedeki dilden farklı. Fakat ulusun asimile oluyor olması sebebiyle gelenek-görenek ve dilleri de kayboluyor. Japonyada bu ulustan toplamda 25 bin kadar kişi yaşıyor, bunların dil bilenlerinin sayısı ise 300 kişi kadar. Anadilllerini bilenlerinin sayısı her yıl azalıyor. Bu yüzden Ayn ulusunun tarihini korumaya çabalıyorlar, Hokaido Ünversitesinde bu kültürün öğrenilmesi içn açılmış bir merkez var.


Japonyadan gelen konuklar Adıge Devlet Üniversinde çerkesçe ve çerkes kültürü merkezinin çalışmalarına büyük değer verdiler ve merkezin sahip olduğu tecrübeden faydalanmak istediklerini belirttiler. Hokaido ünversitesinde yapılacak olan uluslarası «Kültürlerin Teşviği» ve «Avrasya Müzik Enstrümanları» isimli projeler çerçevesinde Ğuçe Zamudin ve Vunereko Raye Japonyaya davet edildi.

AC başı Kumpıl Murat Ğuçe Zamudinin kendi evinde yaptığı müzeyi gezdi. Zamudin büyük değer verdiği eski dönemlere ait Çerkes enstrümanlarını ona gösterdi bunlarla alakalı tarihi bilgiler verdi.

Ğuçe Zamudin — Japonyada bulunacağımız süre esnasında ulusal mirasın nasıl derleneceği, müzikal enstrümanların, hasır örmenin nasıl yapılacağına dair konferanslar vereceğim. Bunun yanısıra kitabımın tanıtımını yapacağız. Bu on gün içerisinde Japonyada, Tokyo ve Sapporo kentlerini ziyaret edeceğiz, Aynlere ait ‘Porotokon’ isimli müzeyi gezmeyi planlıyoruz.

Vunereko Raye Ayn ve Çerkes ulusuna ait folklor ve kültür hakkında konuşacak. ‘Türkiyedeki Çerkes Diasporası Folklörü’ isimli kitabının tanıtımını yapacak.

Bunun yanısıra Ayn ulusuna ait tonkori isimli enstrüman ile hasır imal edilen yerleri de gezecekler. Ayrıca ortaöğretim kurumları ve öğretmenlerle de görüşmeler yapmayı planlıyorlar.

Kumpıl Murat; — Sizinle sohbet ettiğim için memnunum, amaçladığınız şeyleri başarmanız temennisinde bulunuyorum. Karşılıklı paylaşacağınız tecrübeler neticesinde elde edeceğiniz edinimlerin size faydası dokunacağına da eminim’, dedi.

ĞONEJIKO Setenay

Fotoğraflar; A. Gusev

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi

kaynak : www.adygvoice.ru

 
  Paylaş      
 

KAFİAD