KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
 

 

Rusya krizde son düzlükte mi?


“Rusya ekonomisi, son 20 yılın en uzun resesyonundan çıkmak üzere.” Piyasalara umut veren bu tespit Bloomberg ajansına ait. Her ne kadar genel ekonomik tablo sıkıtıların devam ettiğini ve gelecek yıldan önce ekonomide büyümenin zor olduğunu söylese de, bazı veriler "canlanma işareti" olarak değerlendiriliyor. Bu durumda hükümetin ekonomi yönetiminin pek çok uzman tarafından "aşırı iyimserlik" diye yorumlanan "yıl sonuna kadar ekonomik büyüme" ihtimali güçleniyor.

18 aydır resesyonda olan Rusya ekonomisindeki canlanmanın başlıca belirtileri olarak, demiryolu ve konteyner taşımacılığındaki, ayrıca elektrik enerjisine olan talepteki artış gösteriliyor.
Bloomberg ajansının haberine göre, Rusya’da 2016 geçen temmuz ayında elektrik enerjisine olan talep yüzde 1,8 arttı. Bu artış haziran yüzde 1,6, mayısta yüzde 0,4 idi.

Rusya GSYH’si yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,2 daralırken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 0,8’e geriledi. Temmuz itibar ile yıllık enflasyon yüzde 7 seviyesinde. Son iki haftadır Rusya'da tüketici fiyatlarında artış olmaması dikkat çekiyor. Bunun içi talebin düşmesi nedeniyle olumsuz bir veri olarak kabul edilmesi gerektiğini savunanlar az değil. Geçen yıl Rusya'da halkın reel gelirleri yüzde 10 civarında gerilemişti.

Bu arada son çeyrekte rublenin dolar karşısında yüzde 4.8 değer kazanması, yılbaşından beri Brezilya realinden sonra gelişmekte olan ülkeler içinde yerel parası en fazla pirm yapan ülkenin Rusya olması dikkat çekiyor. Uzmanlar rubledeki dalgalanmanın son iki yılın en dengeli halini aldığını ve ruble cinsinden satışa çıkan tahvillere talebin arttığını vurguluyor. Bu da yabancı yatırımcıların Rus rublesine güvenmeye başlaması bakımından ekonomiyi etkileyecek "olumlu faktörler" arasında sayılıyor.

Merkez Bankası uzmanları, Rusya ekonomisinin önümüzdeki aylarda artışa geçmesinin ancak dış şokların yaşanmaması, örneğin petrol fiyatlarında yeni bir düşüş olmaması halinde mümkün olduğu uyarısı yapıyor.

IMF Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,2 küçüldükten sonra seneye yeniden büyümeye başlayacağını gösteriyor.

Yani hükümetten uluslararası kuruluşlara kadar hemen herkesin üzerinde mutabık kaldığı senaryo, bu yıl sonuna kadar olamsa da Rusya ekonomisinin 2017 ile birlikte dipten çıkmaya ve tekrar büyümeye başlayacağı yönünde. Bu açıdan bakıldığında Türkiye-Rusya ilişkilerinde krizin çözülmesi de zamanlama olarak önemli bir dönemece denk geldi. Rusya ekonomisindeki yeniden büyüme beklentisi ile birlikte Türk-Rus ilişkilerinin ekonomik cephesinde de canlanma umudu tazelenmiş oldu.

Pek çok uzman, Kırım krizi ile başlayan, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Batı'nın yaptırımları ile devam eden sürece Rusya ekonomisinin "iyi dayandığını", iç talep düşse ve gelirler azalsa da rezervleri eritmeden idare edebildiğini, ekonomi yönetiminin genel olarak başarılı olduğunu, ancak Rusya ekonomisinin hala kırılgan noktada olduğunu vurguluyor.

Kaynak: http://turkrus.com/
 

 

 
  Paylaş      
 

KAFİAD