KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
 

Rusya’dan kaçan kaçana
 


Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki düşüş, rublenin değer kaybı ve Türkiye gibi ticari bir partneri kaybetmesinden dolayı ekonomik krizle boğuşuyor. Son 4 ayda 8 dev şirketin terk ettiği Rusya’dan son olarak Türk Pimapen ve Japon Toshiba da çıkma kararı aldı.

Rusya ekonomisi düşen petrol fiyatları ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sorumsuz siyasi tavırları nedeniyle tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Avrupa ve ABD'nin Rusya üzerindeki yaptırımları ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile ciddi darbe alan Rusya ekonomisi, ticari olarak en büyük partnerlerinden biri olan Türkiye pazarını da kaybetmesiyle tam bir çöküş içine girdi. 2016 yılı için '0' büyüme beklenen Rusya pazarından dev şirketler de bir bir çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda General Motors bünyesinde bulundurduğu Opel ve Chevrolet markalarının Rusya'da üretimini durdurmuştu. Ayrıca geçen eylül ayında da Güney Koreli otomobil üreticisi SsangYong, satışlarda yaşanan düşüşü gerekçe göstererek satışlarını tamamen durdurma kararı almıştı. Alman Deutsche Bank'ta Rusya'da bankacılık faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Son olarak dünyanın en büyük teknoloji firması Toshiba'da Ruble'de yaşanan aşırı dalgalanma sebebiyle Rusya pazarından çekildiğini açıkladı.

TÜRKLER ÇIKIYOR

Rusya'nın tüm bu ekonomik sıkıntılar içinde Türkiye'ye karşı uygulamaya aldığı ekonomik yaptırımlar sonrası da Türk firmaları Rusya'yı terk etmeye başladı. Hayat Holding'e bağlı Kastamonu Entegre şirketi Rusya'nın kagula bölgesindeki ahşap panel fabrikasının inşaatını askıya aldı. Dün de Plastik pencerede Türkiye'nin en önde gelen firmalarından PİMAŞ, Rusya'daki fabrikasını kapatacağını duyurdu. Türk mallarını almama kararı Rusya'ya ekonomik olarak ağır bir fatura çıkardı. St.Petersburg'daki Bosch-Siemens fabrikası, gümrüğe takılan Türk yan sanayi ürünlerinin sevkiyatının yapılamaması nedeniyle çamaşır makinesi üretimini durdurmak zorunda kaldı. Türk mallarına uygulanan boykot aynı zamanda Rus otomotiv sektörünü de tedirgin ediyor. Ağırlıklı olarak Türkiye'den otomotiv yan sanayi tedariki yapan firmalar, yedek parçaların gelmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

PUTİN GERİ ADIM ATTI

Ağırlıklı olarak Türkiye'den otomotiv yan sanayi tedariki yapan Rus firmalar, yedek parçaların gelmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Üretimin durma noktasına geldiği otomotiv sektöründeki krizin daha fazla büyümemesi için geri adım atıldı. Dün Rusya'ya yan sanayi ürünleri taşıyan TIR'lar Rusya hükümetinin kararı ile içeri alındı. Rus haber ajansı TASS'ta yer alan habere göre, Saint Petersburg Endüstriyel Politikalar Komitesi Başkanı Maksim Meiksin, TIR'ların gümrüklerden geçmeye başladığını belirtti.

RUS HALKI İSYANDA

Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ithalatına ambargo getirmesinin ardından, ülkede sebze-meyve fiyatları da hızla yükselmeye başladı. 7 Aralık itibariyle salatalık fiyatları yüzde 4.4, domates fiyatları ise yüzde 6.6 yükseldi. Enflasyonun bir anda fırladığı Rusya'da halk ve esnaf ise isyan bayrağını çekti. Yapılan ankette 'Türkiye cezalandırılmalı mı' sorusunun yöneltilenlerin yüzde 63'ü 'Hayır' yanıtını verirken, yüzde 37'sinin cevabı 'Evet' oldu. Ayrıca ağır vasıta sürücüleri, yürürlüğe giren yeni yol vergisini protesto etmek için Moskova çevre yolu dahil pek çok federal yolu kapattı. Platon denen yeni sistem ile ağırlığı 12 tondan fazla olan her araç yollarda geçiş ücreti ödeyecek. Bu da araç başı 2 bin 200 ruble (35 dolar civarı) anlamına geliyor.

Kaynak: http://www.isvecgundemi.com/

 

 
  Paylaş      
 

KAFİAD