KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
MUHAFAZAKAR CEPHEDE SAFLAR YENİDEN TUTULUYOR


'Hükümet-Gülen Cemaati' kavgası, muhafazakar iş dünyasında taşları yerinden oynattı. Cemaatin iş dünyası örgütü TUSKON'un üyeleri 'kavga' nedeniyle tedirgin günler yaşıyor. Hükümeti destekleyen MÜSİAD, TÜMSİAD ve ASKON ise kavganın daha derin yaralar açmadan son bulmasını istiyor

Gülen Cemaati ile Ak Parti hükümeti arasındaki kavga, iş dünyası örgütlerinde safları yeniden belirliyor. Bu alandaki hareketlilik, ‘MİT Müsteşarı Krizi’yle başladı, Gezi Parkı olaylarından sonra hızlandı. 17 Aralık operasyonlarıyla da son halini aldı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) hükümetten tamamen koparken, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), ‘Gezi sürecinden’ bu yana hükümeti destekliyor. Hükümet ise bir taraftan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TÜMSİAD) güçlendirirken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (MÜSİAD) de en büyük işadamı tabanına sahip örgüt olarak daha küresel bir yapıda görmek istiyor.



TUSKON NE YAPABİLİR?

Sular durulmazsa, Ak Parti ve Hükümet, 15 yıldır yol arkadaşı olan Gülen cemaatinin iş dünyası tabanı tarafından kurulan TUSKON’a bundan sonra mesafeli olacak. 7 üye federasyona bağlı, 211 üye işadamı derneğinde, 55 bine yakın girişimciyi ve 140 bin şirketi temsil eden TUSKON’un yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerine hükümet adına katılım artık çok zor görünüyor. Bu süreçte TUSKON’un TÜSİAD ile yakınlaşması da kaçınılmaz görünüyor. TÜSİAD içinde ve yönetiminde Gülen cemaatine yakın bazı işadamları bir süredir uyumlu bir çalışma sürdürüyordu. Örneğin cemaate yakınlığı ile bilinen Boydak Ailesi’nden Memduh Boydak, halen TÜSİAD Başkan Yardımcısı.


MÜSİAD’DA İKİNCİ BAHAR

1990’da kurulan MÜSİAD, Ak Parti’nin doğal iş dünyası tabanı. Ancak, hükümetle barışık olduğu yıllarda TUSKON’un çok atak olması ve bu örgütün küresel iletişim gücü, MÜSİAD’ı ‘büyüme ve etkinlik’ açısından baskılamıştı. Bu nedenle, hükümet cemaat gerilimiyle birlikte MÜSİAD, Ak Parti ve Hükümet ile ilişkiler açısından adeta ‘İkinci bahar’ını yaşıyor. MÜSİAD içinde Ak Parti ve Başbakan Erdoğan sevgisi yüzde 100 egemen. MÜSİAD’ın 7 bini aşan üyeleri, 35 bin civarında işletmeyi temsil ediyor ve bu üyelerin 1.5 milyon kişilik istihdamı var. Yurt dışı teşkilatı da güçlü ve her geçen gün büyüyor. MÜSİAD’ın, 60 ülkede 143 temsilciyle iletişimi bulunuyor.


SESSİZ SEDASIZ ‘İKV’ GOLÜ

Muhafazakar TUSKON, Sosyal Demokrat TÜSİAD’a yaklaştı ama Ak Partili MÜSİAD da geçen hafta TÜSİAD tabanına ‘şık’ bir gol attı. Türk özel sektörünün, en önemli örgütlerinden İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurduğu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecindeki ‘ihtisas kuruluşu’ İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) başkanlığına MÜSİAD eski başkanı Ömer Cihad Vardan seçildi. Bu gelişme de, MÜSİAD’ın son 10 yılda İTO ve İSO’daki etkinliğinin artmasının bir sonucu. Bir bakıma MÜSİAD’lılar önce İTO ve İSO’da safları sıklaştırdı, şimdi de İKV’yi teslim aldı.


TÜMSİAD’I BAŞBAKAN PARLATTI

TUSKON gibi, cemaat geleneğinden çıkan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD)’ın üye sayısı, 15 bine ulaşmış durumda. TÜMSİAD, 2005’te kuruldu ancak Dr. Hasan Sert, 2009’da genel başkanlığa seçildikten sonra çok hızlı büyüme yakaladı. Başbakan Erdoğan da TÜMSİAD’ın etkinliklerine katılmaya özen gösteriyor. En son, Brüksel ziyaretin TÜMSİAD’ın İstişare Kurulu toplantısına katıldı. TÜMSİAD’ın ‘menzil cemaatinin’ iş dünyası tabanı olduğu ileri sürülüyor.


ASKON: ÇATIŞMANIN ŞİDDETİ ARTARSA HERKES ZARAR GÖRÜR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), 1998’de kurulduğunda, merhum eski başbakan Necmettin Erbakan ve onun siyasi örgütlerinin iş dünyası tabanı olarak yola çıkmıştı. Refah, Fazilet ve Saadet partileri dönemlerinde ASKON, bu siyasi hareketin yanındaydı ve Ak Parti’ye sert eleştiriler de yaptı. Ancak, Gezi Süreci’nde ASKON Başkanı Mustafa Koca, “Ak Parti’ye ve Tayyip Bey’e destek olmak farz oldu” mealinde açıklama yaparak, Ak Parti’ye destek kararı aldı. ASKON 15 şubesi, 3 bin üyesi ile, 15 bin şirketi temsil ediyor ve şirketlerin 350 bin civarında istihdamı var. ASKON Başkanı Mustafa Koca, Gülen cemaati ile Ak Parti Hükümeti arasındaki kavga ile ilgili şöyle konuşuyor: “Karşılıklı bir reaksiyon var. Bu, kimsenin hoşuna giden bir ortam değil. Sorumluluk sahibi olanlar; siyaseti yönetenler (Hükümet) ve ilim sahipleri (Cemaat) itidalli davranmalı ve 76 milyonun refah ve mutluluğu için çalışmak zorunda olduklarını unutmamalı. Bu çatışmanın şiddeti artarsa herkes zarar görür. Son 10 yılda yakalanan siyasi ve ekonomik istikrara sahip çıkmalıyız, 2023 yılı hedeflerine odaklanmalıyız.”



TUSKON: İTİBARSIZLAŞTIRMA KAMPANYASINI KINIYORUZ

Başbakan Erdoğan’ın, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’a yönelik ‘ananas’ ve ‘petrol rafinerisi’ eleştirisini TUSKON yanıtladı. TUSKON açıklamasında şöyle denildi: “Uganda’nın İstanbul Fahri Konsolosu da olan Genel Sekreterimiz Dr. Mustafa Günay’ın, TUSKON üyesi olan veya olmayan Türk işadamlarının Uganda’da ticaret ve yatırım yapmaları için yürüttüğü faaliyetler görevlerinin gereğidir. Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi işini Türk şirketlerinin alması için yaptığı çalışmanın takdir edileceği yerde, başka mecralara çekilerek eleştirilmesinden esef duyuyoruz. Hediyeleşmek Anadolu insanının geleneği, göreneği ve karakteristik özelliğidir. Bu çerçevede, Uganda’da yetişen lezzetli ve dünyaca meşhur ananas meyvesi zaman zaman iş dünyası, protokol ve medya mensuplarına hediye edilmiştir.”

SAF TUTMAK NEDİR?

Namaz esnasında cemaatin yanyana sıra sıra dizilmesi haline saf tutmak denir. Safların düzgün ve sıkı olması önemlidir.

Kaynak : http://www.radikal.com.tr/ekonomi/muhafazakar_cephede_saflar_yeniden_tutuluyor-1172752
 

 

KAFİAD uğur mumcu'nun sokaği 20-5 g.o.p. ankara  Tel : + 90(312) 447 49 70 Fax : + 90(312) 446 99 12