KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
Türkiye iki kutup arasında

Avrupa Birliği (AB)Türkiye’ye Rusya’ya karşı yaptırımları desteklemesi için baskı yapmaya devam ediyor. Basında çıkan haberlere göre bu konu Avrupa Birliği Diplomasisi Başkanı Federica Mogherini’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret sırasında da masaya yatırıldı.

Ancak bu konuda gayet net bir tutum sergileyen Ankara Rusya ile sadece yapıcı ve karşılıklı yararlı ilişkileri sürdürmeye ilgi duyduğu için Rusya karşıtı yaptırımları desteklemeyeceği mesajını verdi.


Peki, Ankara Batı’nın baskısına rağmen bu politikayı ileride de izlemeye devam edebilecek mi? AB’nin baskısı Türk-Rus ilişkilerini nasıl etkileyecek?
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı, Kültür Üniversitesi Öğretim üyesi (emekli) Büyükelçi Murat Bilhan, Sputnik Haber Ajansı ve Radyosuna verdiği demeçte konuyla ilgili görüşünü anlattı:


Türkiye, Rusya ile olan ilişkilerini Avrupa Birliği’nden farklı bir perspektifte görüyor. Ve dolayısıyla Türkiye, Rusya’ya karşı böyle hasmani bir tutum içine girmek niyetinde değildir. Şimdi bu, şu anlama geliyor: bir kere, ne Rusya Türkiye için Avrupa Birliği’nin alternatifini teşkil ediyor, ne Avrupa Birliği Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinin alternatifini teşkil ediyor. Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda bu iki bloklarla kendi ilişkilerini sürdürmeye kararındadır. Yani bu, objektif bir bakış açısıdır. Bu da bence doğru ve doğal olanıdır. Mesela, Rusya ile sayın Putin’in ziyareti sırasında çok önemli sekiz anlaşma imzalandı. Şimdi bu anlaşmalar aynı zamanda Avrupa’nın da çıkarlarına olan anlaşmalar sayılabilir. Çünkü Avrupa, her ne kadar Güney Akım hattı iptal edildiyse de, yeni hattın yine Avrupa’ya hizmet etmek amacıyla kurulması isteniyor.


Türkiye, Rusya ile olan ilişkilerini belli stratejik bir düzeye oturtmuş durumdadır. İleriye yönelik çok büyük planlar var. Yani 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gibi çok büyük öngörüler var. Stratejik olarak iki ülke birbirine yönelik karşılıklı bağımlılık diyebileceğim tarzda bir yaklaşım sergiliyor. Bu yaklaşım, pozitif bir yaklaşımdır. Bunun kimseye bir zararı yoktur. Buna karşılık politik alanlarda Türk ve Rus görüşlerinde önemli farklılıklar var. Gerek Suriye konusunda, gerek Ukrayna konusunda. Ama Ukrayna konusunda mesela Avrupa Birliği ile Türkiye’nin görüşleri benzeşse bile, Ukrayna dolayısıyla Rusya’ya yaptırım uygulanmasına Türkiye katılmak istemiyor. Yani doğru bulmuyor. Bunun yerine demokratik ve diplomatik bir çözümün tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. O bakımlardan Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımların uygulanması konusunda tutumu nettir.
 

Bu arada Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye’nin Rusya karşıtı yaptırımlar konusundaki tutumunu bir kez daha doğrulayıp Türkiye’nin AB ile Rusya arasında seçim yapmayacağını açıkladı. Bakanın sözlerine göre Ankara kendi ve karşılıklı çıkarları doğrultusunda projeler geliştiriyor.


KAYNAK: http://turkish.ruvr.ru/
 

 
  Paylaş      
 

KAFİAD uğur mumcu'nun sokaği 20-5 g.o.p. ankara  Tel : + 90(312) 447 49 70 Fax : + 90(312) 446 99 12