KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   
Rusya-Çin anlaşması doğalgaz fiyatlarını daha da düşürebilir

Rusya ve Çin arasında haftasonunda ilk işaretleri gelen doğalgaz anlaşması iki ülke arasındaki ikinci önemli arz hattına giden yolu açtı. Anlaşma, Asya’daki doğalgaz fiyatlarını da düşürebilir.

Altı ay önce 400 milyar dolarlık bir gaz anlaşmasına imza atan iki ülke arasında yapılacak ikinci anlaşma Asya piyasalarını hedef alan milyarlarca dolarlık doğal gaz projelerindeki rekabeti yoğunlaştırabilir.

Gazprom ’dan yapılan açıklamada şirketin CEO’su Alexei Miller ile China National Petroleum Corp. Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Jiping’in Pazar günü petrol boru hatlarıyla Batı Çin’e doğal gaz pompalanması için çerçeve anlaşması imzalandığı belirtildi.

Moskova Mayıs ayında Pekin’e 30 yıl boyunca Doğu Rusya’daki sahalardan Batı Çin’e yılda 38 milyar metre küplük doğalgaz pompalanması için anlaşmaya varmıştı.

Nomura Holdings emtia araştırmaları başkanı Gordon Kwan konu hakkında, “Petrol fiyatları ile rublenin zayıf olduğu düşünüldüğünde Çin’in ikinci anlaşmada ilk anlaşmaya kıyasla daha iyi şartlar elde edebileceğine inanıyoruz,” diye konuştu.

Yıllık 30 milyar metreküplük arz yapılmasını öngören ikinci anlaşmanın değerini 284 milyar dolar olarak tahmin eden Kwan konu hakkında, “Bu iki gaz anlaşması 2020 itibariyle Çin’in toplam gaz kullanımının yaklaşık yüzde 17’sine denk gelebilir,” diye konuştu.

Çin’in elde ettiği iyi şartlar, dünyanın diğer üreticilerinin rekabet edebilmek için fiyat düşürmeleri gerekeceği anlamına geliyor. Avustralya, Kanada, ABD ve Doğu Afrika’da yürütülen projeler de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Rusya petrol boru hatları piyasadaki arzı büyük oranda artıracak. Kuzey Asya’ya sevk edilen sıvılaştırılmış doğal gazın bir milyon İngiliz ısı birimi başına fiyatı yaklaşık 10.5 dolar ile üç yılın düşük seviyesine gerilemiş durumda. Kış aylarının yaklaşmasına rağmen fiyatlardaki zayıflığın sürmesi bekleniyor.

Moskova, özellikle’de Ukrayna ile yaşanan problemlerin ardından geleneksel piyasası olan Avrupa’daki siyasi direnç nedeniyle Asya’ya yaptığı enerji ihracatını artırmaya çalışıyor. Asya’ya yapılan petrol ihracatı bu yıl rekor seviyelere yükselmiş durumda.

Çin’in temiz enerji hedeflerini yakalayabilmesi için doğal gaz oldukça önemli. Ancak şimdiden arz kısıtlamaları ile karşılaşıyor. Bu nedenle yüksek fiyatlı sıvılaştırılmış doğal gaza bağımlı.

ICIS C1 Energy araştırma birimi başkanı Li Li konu hakkında, “Petrol boru hattı hikayesinin gerçekleşmesi Çin’deki gaz için rekabet avantajı sağlar. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından gazın rekabet gücü yüksek değil,” diye konuştu.

Küresel petrol fiyatları bu yıl zirve seviyelerden yaklaşık yüzde 25 değer kaybetmiş durumda. Brent petrolün varili 85 doların altında işlem görüyor.

kaynak :http://www.wsj.com.tr/
 
  Paylaş      
 

KAFİAD uğur mumcu'nun sokaği 20-5 g.o.p. ankara  Tel : + 90(312) 447 49 70 Fax : + 90(312) 446 99 12